MICHELIN Pilot Super Sport har rekord i opbremsning ved høj hastighed(1) … og med MICHELIN Total Performance får du flere præstationer i hvert dæk
TWARON®-BÆLTET
Ved høje hastigheder giver Twaron®-bæltet øget stabilitet. Takket være sin variable spænding griber bæltet mere fat i de centrale dele af mønsteret end ved skuldrene. Centrifugalkraften kontrolleres derfor bedre, og kræfterne fordeles mere jævnt.
DUAL-COMPOUND TECHNOLOGY
En ny fordeling af 2 forskellige gummiblandinger i mønsterets højre og venstre del.
Yderside: en ny elastomer forstærket med kønrøg, udviklet takket være erfaringer fra Le Mans 24 timers løbet. Resultat: ekstrem pålidelighed, selv i de mest krævende kurver. Inderside: seneste generation af elastomerer med enestående vådgreb, som former sig efter vejens ujævnheder og bryder vandfilmen.
VARIABLE CONTACT PATCH 2.0:
Uanset om du accelererer på en lige strækning eller tager en kurve ved høj hastighed, får du stadig optimalt greb. I kurver ændres formen på kontaktfladen, men mængden af gummi i kontakt med vejbanen er den samme. MICHELIN Pilot Super Sport er udviklet ved hjælp af den nyeste digitale simuleringsteknik fra fly- og bilindustrien. Takket være disse værktøjer fordeles kræfterne og temperaturen mere jævnt i kontaktfladen.
Vilkår:
Sammenlignet med MICHELIN Pilot Sport PS2. Test udført af Michelins tekniske center. Bedste køreegenskaber på tørt underlag. Test udført i 2010 af TÜV SÜD Automotive med dimensionerne 245/40 ZR 18 Y og 235/35 ZR 19 Y, sammenligning med 5 konkurrenter inden for topsegmentet med dæk som da var tilgængelige på markedet.
Den hurtigste omgangstid på tør bane. Test udført i 2010 af TÜV SÜD Automotive med dimensionerne 245/40 ZR 18 Y og 235/35 ZR 19 Y, sammenligning med 5 konkurrenter inden for topsegmentet med dæk som da var tilgængelige på markedet. Verdens hurtigste biler er udstyret med Michelindæk. Bugatti Veyron og Shelby SuperCars har begge kørt over 400 km/t på MICHELIN Pilot Sport PS2.
Fodnoter (1) Rekord sat i 2011 med Koenigsegg Agera R i Ängelholm, Sverige. Fra 300 til 0 km/t på 6,66 sekunder.
EU dækmarkering og effektivitetsklasse
Den Europæiske Union, under CE 1222/2009, har bemyndiget, at alle dæk, som er produceret efter 1. juli 2012 til biler og erhverskøretøjer, skal have standard EU dækmarkeringer, som klassificerer dem efter tre præstationskarakteristiker: brændstofsydelse klassificeret fra A til G,vådvejsgreb klassificeret fra A til G, og støjforureningi decibel.
Kategorier for dæk som ikke hører under denne regulering er: vulkaniserede dæk, professionelle terrængående dæk, racer-/sportsdæk, og specielle slags dæk, som er designet til at øge vejgreb, som f.eks. sømbesatte dæk, T-type midlertidige reservedæk, dæk til biler fra før 1990, dæk med en hastighedsbegrænsning på 80 km/t, dæk til fælger med en diameter mindre eller det samme som 254 mm eller mere eller lige med 635 mm. Denne markering skal på den ene hånd promovere økonomisk og miljømæssig ydeevne i trafikken, og tilmed forbedre vejsikkerhed, og på den anden hånd hjælpe forbrugerne til at vælge passende dæk, ved at sikre et vist niveau af produkt-genkendelse.
Ikke desto mindre er markeringen blevet kritiseret for kun at vise et begrænset antal kendetegn. Der er professionelle, som argumenterer for, at dæk har mange flere karakteristika, som er vigtige og relevante for trafiksikkerhed. Dertil hører, blandt andet, akvaplaningsegenskaber, kørestabilitet, servicelivstid, produktegenskaber på våde og tørre veje ud over vådvejsgreb, egenskaber på sne. Dækfabrikanter foreslår, at testresultater fra diverse brancheinstitutioner og industrimagaziner burde forblive meget vigtige informationskilder for slutforbrugeren, fordi de fokuserer på og bedømmer en bred vifte af forskellige dækegenskaber og features.